Επίσκεψη στην Ελλάδα του κ. Michel Barnier [fr]

Ο κ. Michel Barnier, Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας επισκέφτηκε την Ελλάδα τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα μετά τις δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν πολλές περιοχές της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι. Στο πλευρό του Έλληνα ομολόγου του, κ. Αλεξάνδρου Κοντού, ο κ. Barnier πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα 23 000 εκτάρια των πληγεισών περιοχών στην Εύβοια, παρουσία ελλήνων εμπειρογνωμόνων και ενός γάλλου εμπειρογνώμονα του γαλλικού εθνικού δασικού οργανισμού (ONF). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και κατόπιν από την ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Υπενθυμίζοντας ότι τα δάση στην νότια Γαλλία κινδυνεύουν εξίσου από τις πυρκαγιές, ο γάλλος Υπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του όσον αφορά στη διμερή συνεργασία : η Γαλλία θα υποστηρίξει την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των πληγέντων ελαιώνων, ενώ οι εμπειρογνώμονες του γαλλικού δασικού οργανισμού (ONF) θα συνεισφέρουν στις μελέτες εργασιών για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.

Επίσης, η αμοιβαιότητα των γνώσεων στον τομέα της αποκατάστασης θα αναπτυχθεί μέσω ανταλλαγές εμπειριών των ελλήνων και γάλλων δασικών υπαλλήλων. Τέλος, η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης σχετικά με την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε συνέχεια των μεγάλων πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 280 000 εκτάρια και προκάλεσαν το θάνατο 66 ατόμων τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, την υποστήριξη της Γαλλίας χαιρέτισε ο έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι ελληνικές πολιτικές αρχές.
Μια ομάδα του γαλλικού δασικού οργανισμού (ONF) θα επισκεφθεί την Εύβοια και την Πελοπόννησο πριν το τέλος του μήνα, για μια πρώτη πραγματογνωμοσύνη σε πληγείσες περιοχές για τις οποίες οι έλληνες εμπειρογνώμονες εξέφρασαν ειδικές ανάγκες.

Στο τέλος της ημέρας, ο κ. Michel Barnier έδωσε συνέντευξη τύπου στην Πρεσβευτική κατοικία στην οποία συμμετείχαν πολλοί δημοσιογράφοι.
Συνάντησε επίσης τους εκπροσώπους στην Ελλάδα του Συλλόγου των Γάλλων του εξωτερικού.

δημοσίευση 24/06/2020

Αρχή σελίδας