Μια « διπλωματία εκτός των Τειχών » για τους νέους

Μαθητές λυκείου από το Τοσίτσειο Αθηνών και το Αρσάκειο Εκάλης εκπροσώπησαν την Γαλλία σε μια άσκηση προσομοίωσης των εργασιών της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

JPEG - 122.4 ko

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα επιτρέπει κάθε χρόνο σε χιλιάδες μαθητές του πλανήτη να ανακαλύψουν και να οικειοποιηθούν με μια από τις περισσότερο πολυσύνθετες διπλωματικές ασκήσεις : τις διεθνείς διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Οι μαθητές πρέπει επίσης να προετοιμάσουν και να υπερασπιστούν τις θέσεις ενός κράτους που δεν είναι το δικό τους.

Συνοδεία των καθηγητών τους, οι έντεκα μαθητές των δύο ελληνικών σχολείων που εκπροσωπούσαν την Γαλλία συνάντησαν δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έθεσαν ρωτήσεις για τις θέσεις της Γαλλίας σχετικά με διάφορες θεματικές όπως :

  • Διεθνείς σχέσεις : αφοπλισμός και διεθνή ασφάλεια, συγκρούσεις στην Μεσόγειο.
  • Κοινωνικός και ανθρωπιστικός τομέας : ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά δικαιώματα των νέων ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Πολιτιστική διαφορετικότητα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας (Σίνα 31), το οποίο και επισκέφτηκαν εξάλλου οι μαθητές.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης προετοιμασίας, οι ανωτέρω μαθητές έλαβαν μέρος στην προσομοίωση διαβουλεύσεων κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations - MUN) που πραγματοποιήθηκε στα εκπαιδευτήρια Πλάτωνος στην Αθήνα από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2014.

δημοσίευση 06/04/2018

Αρχή σελίδας