Ελλάδα – Δήλωση του Michel Sapin (συμβούλιο ECOFIN - 21/3/2017) [fr]

Ο γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Michel Sapin συμμετείχε στην συνεδρίαση του Eurogroupe και του Συμβουλίου ECOFIN που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Μαρτίου 2017.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN ο υπουργός παρέθεσε συνέντευξη τύπου.

Δηλώσεις για την Ελλάδα του Michel Sapin (αποσπάσματα)

"Κατά τη διάρκεια αυτού του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Henri Emmanuelli. Η απώλειά του με λύπησε βαθύτατα. (…)

Όσον αφορά την Ελλάδα, συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι [η διαδικασία] παίρνει χρόνο. Οι Έλληνες κυρίως πιστεύουν ότι η διαδικασία κρατά σχετικά πολύ. Το καταλαβαίνουμε. Η ελληνική κατάσταση βελτιώνεται. Ακόμα και εάν τα στοιχεία ανάπτυξης της περυσινής χρονιάς δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο αναμέναμε, πρέπει ωστόσο να τονίσουμε την έξοδο από μια μεγάλη περίοδο πρωτικής πορείας που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Οι προοπτικές για φέτος διαφαίνονται ορθές, με δημοσιονομικά στοιχεία για πέρυσι που είναι εξαιρετικά καλά. Ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις με σχεδόν 3% πρωτογενή πλεόνασμα.

Κι όμως, μια ανησυχία πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία. Η ανησυχία έγκειται σίγουρα σε μεγάλο βαθμό στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μπορεί η διάρκεια αυτή να δικαιολογείται επί της ουσίας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ό,τι όλα αυτά έχουν συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Και χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορεί να παράγει περισσότερο πλούτο, να παράγει περισσότερες θέσεις εργασίας. Kάτι που πολλές φορές συνέβη κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς και σε συνέχεια της συμφωνίας του 2015. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τόσο δύσκολη όσο το 2015. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση λογικών, φυσιολογικών συζητήσεων, αλλά πρέπει να αποφύγουμε να υπάρξουν συνέπειες στην πραγματική οικονομία, κάτι που πιστεύω θα ήταν το πλέον ζημιογόνο για όλους, ακόμα και για εμάς.

Μια πραγματική οικονομία σε επιβράδυνση λόγω αβεβαιοτήτων, θα μας οδηγούσε σε μια πιο περίπλοκη κατάσταση, πιο ευαίσθητη και που σε τελική ανάλυση θα κόστιζε ακριβότερα για τους Ευρωπαίους, απέναντι στην αναγκαιότητα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα.

Έτσι πραγματικά επιθυμώ και επιθυμούμε όλοι την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Χθες, περισσότερο εκτός παρά εντός του Eurogroupe, πιστεύω ό,τι όλα πήγαν καλά όσον αφορά την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος μεθόδου διαπραγμάτευσης και την επιβεβαιωμένη βούληση όλων για μια κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία, αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε προχωρήσει πολύ μέχρι τον Απρίλιο. Και ούτως ή άλλως στη συνεδρίαση της Μάλτας θα προβούμε σε ανασκόπηση της προόδου που θα έχουμε επιτεύξει επί του θέματος.

Θέλω εδώ να επαναλάβω την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να παράσχει στήριξη σε μια κυβέρνηση που κάνει αυτό που πρέπει. Δεν λέω ότι το κάνει εύκολα, δεν λέω ότι το κάνει σε όλους τους τομείς, με την επιθυμητή ταχύτητα αλλά, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 : κάνει πράγματα, εφαρμόζει και έχει αποτελέσματα. Και αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να ενισχύσουμε την τρέχουσα περίοδο. (...)"

δημοσίευση 09/06/2021

Αρχή σελίδας